sorbet
Sorbet

Zomerdrankjes!

Het is te heet om na te denken en dus was ik niet eens op het idee gekomen om even een paar zomerdrankjes met je te delen. Je vindt ze natuurlijk overal wel, maar míjn recepten zijn meestal ook nog helend. Nou ja, ze doen ook nog iets goeds voor je, terwijl je ervan geniet. Hiermee dus een redelijk compleet lijstje, waaraan zelfs Hollands slootwater original® niet ontbreekt. Hoe het met aardbeien, perziken, druiven en besjes zit, weet ik niet zo goed, maar als je citroen, limoen of keukenkruiden in je water doet, krijg je ook redelijk wat mee van de voedingsstoffen die erin zitten. Fruit maakt je in ieder geval heel energiek en sterk, dus naast gewoon gezond zijn dit soort drankjes eigenlijk ook een soort medicijn!

Hier bovenaan vind je aardbeienmuntwater. Hoe maak je dat? Heel gemakkelijk! Je neemt een karaf of thermoskan, die je vult met water. Je snijdt een half bakje aardbeien in plakjes en gooit die erin, samen met een paar takjes Marokkaanse munt. Dan wat ijsblokjes of anders zet je het geheel even in de koelkast. Na een halfuur is het wel getrokken en kun je het drinken!

 Tip: probeer eens Spa rood in plaats van gewoon water!

limoensap
Citroen- en/of limoenwater

 

Hiernaast vind je limoen- of citroenwater. Je kunt gewoon een paar schijfjes limoen en/of citroen in een kan water doen en een halfuurtje laten trekken, maar je kunt de vruchten ook deels uitpersen en dan mengen met water. Dan is de smaak wat sterker en krijgt het drankje een bleek kleurtje. Doe er ijs in naar smaak en natuurlijk kun je hiermee variëren! Ik gooi er soms platte peterselie en koriander bij of zelfs selderij. Je kunt ook ander fruit erin doen. De bedoeling is dat er geen suiker in gaat, maar als je dat niet te drinken vindt, doe je het gewoon wél! Wel rietsuiker dan hè? Je wordt niet dik van suiker, maar goed voor je tanden is het niet en voor sommige infecties ook niet. Maar dat weet je zelf wel.

 

marokkaansethee
Groene thee met munt

In Marokko en in delen van Algerije drinken mensen ‘s zomers groene thee met munt. Die maak je heel gemakkelijk: je kookt water in een pannetje. Als het kookt, doe je er wat losse groene thee in, naar smaak. Je voegt ook een paar takjes munt toe en laat het geheel nog een minuut of twee doorkoken. Daarna kun je het drinken! Nadeel van dit drankje vind ik zelf dat er behoorlijk wat suiker in moet, want het is ontzéttend bitter. Voordeel is dan weer dat je er ook ijsthee van kunt maken. Dat doe je door de thee heel sterk te koken. Kook de suiker maar vast mee, dan is die er goed doorheen gemengd. Daarna doe je er koud water bij, totdat je de sterkte goed vindt. Ongeveer evenveel koud als heet water is het beste. Dan ijsblokjes erin en in de koelkast laten afkoelen.

 

 

ijskoffie
IJskoffie

Mijn feestdrankje voor de zomer is ‘frapè’ (café frappé) oftewel Griekse ijskoffie. Dat maak je echt heel gemakkelijk: je neemt oploskoffie van Roodmerk, want anders blijft het schuim niet staan. Dat doe je in een shaker. Dat kan een échte zijn, maar ook gewoon een lege jampot of iets anders met een dekseltje. Suiker en melk naar smaak erbij en ongeveer anderhalve centimeter water. Dan goed schudden, zodat het geheel gaat schuimen. Ondertussen heb je een glas neergezet met ijsblokjes erin. Het kan ook met roomijs in plaats van ijsblokjes, maar ik beloof je niet dat je dan slank blijft. Giet de koffie daarin en vul aan met nog meer koud water of zet er een glas koud water bij, zodat je dat later kunt doen, als het schuim wat gezakt is. Je kunt het ook ingewikkeld maken, zoals hier op de foto met slagroom, koffiesiroop en al wat dies meer zij er nog in! Dan wordt het drankje meer een soort van ijsmacchiato en dus Italiaans. Vergeet het rietje niet.

 

sorbet
Sorbet

En dan niet te vergeten sorbet! Dat kun je heel simpel zelf maken door van dat gecrushte ijs te kopen in de supermarkt of je ijs zelf met een bijl dusdanig te bewerken dat het in kleine stukjes geraakt. Daarin giet je wat ranja of van die gezonde siroop en eventueel een beetje water. Rietje erin en je hebt een prachtig zoet drankje. Je kunt ook zelf vruchtjes zoals besjes of aardbeziën met ijs in je blender doen en d

an mixen. Beetje siroop toevoegen en klaar.

 

 

 

water-cocktail
cocktail

Hier iets wat ‘mojito’ heet ofzo. Geen idee, maar het ziet er heerlijk uit en ik heb wel een idee hoe je het kunt maken. Dit is eigenlijk ook water met vruchtjes er ingetrokken, maar er zit ook siroop in. Verder limoen, ik zie bramen, munt, citroen en veel ijs. Ik zou zeggen: laat je creativiteit spreken! Tegenwoordig heb je naast ranja ook gezonde siroopjes in de winkel, van vlierbessen, zwarte bessen en meer. Of diksap, dat kan natuurlijk ook. Voor de show, want dit is een koninklijk drankje, hoort er zo’n stampertje bij en uiteraard een rietje dat je van tevoren alvast ombuigt.

 

 

vijgenmelk
Vijgenmelk

Hier heb je vijgenmelk of vijgenyoghurt. Echt heel lekker voor vooral in de ochtend, maar met ijs kun je het de hele dag doordrinken. Het is alweer bijna de tijd van de vijgen, dus misschien kun je ze al wel krijgen. Er kunnen natuurlijk ook andere zomervruchten in, zoals bosbessen, aardbeien, kersen enzovoort. Hoe maak je dit? Je neemt een half glas volle Griekse yoghurt en een half glas volle melk. Daar doe je stukjes verse vijgen of ander fruit in, dat je alvast een beetje gesneden hebt. Er kan ook wat kaneel bij of vanillepoeder. Zet het even in de blender of zet de mixer er even op en klaar! Als je er ook noten doorheen wilt doen, stamp die dan wel even fijn van tevoren.

 

 

slootwater
Echti Hollands slootwater original®

Last but not least Echt Hollands Slootwater Original®. Je haalt een emmertje water uit de dichtstbijzijnde sloot. Liefst met kroos er nog aan. Je doet het in een glas, ijsblokjes erbij en genieten maarrrr!! Het recept voor dit drankje is geïnspireerd op de foto hiernaast, die ik tegenkwam op Pixabay. Zoals je ziet, word ik een beetje lollig van de hitte.

Wat ik nog vergeten was, is het volgende: zelf ben ik niet zo van de alcohol, maar je kunt altijd in bovenstaande drankjes een scheutje jenever gooien. Of van die hippe drankjes van tegenwoordig, die mijn zoons denhemelzijdank niet lusten en waarvan ik dus de namen ook niet weet. Maar iets uit een fles waar flink alcohol in zit, zoals Vieux, cognac, wodka, jenever, cointreau, tsipouro en dat soort dingen. Je kunt het ook zelf maken, maar dan is het pas klaar als de zomer voorbij is.

 

Voordat ik nog meer vergeet: als je erop staat dat er groentes in je drankje gaan, voel je vrij! Persoonlijk hou ik niet van drankjes met appel en broccoli of spinazie, alleen maar omdat ze toevallig alledrie groen zijn, maar ik ben een ouderwetse Griek. In onze keuken is de combinatie fruit en groente absoluut verboden. Als je zoiets kookt, kom je gelijk in de hel, denken wij! Grapje hoor, maar maak maar lekkere zomerdrankjes, waarbij je die hierboven als inspiratie kunt gebruiken. Morgen schijnt het nog loeiheet te worden, dus je zult ze wel nodig hebben.

 

 

donations

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou analyses the news with her unique fresh insight. She studied Greek & French Literature, with minors in law ethics and teaching mother language plus specialisation in media psychology. 25 years in education & business trainings followed. 13 years in traditional medicine research and coaching & 2 years in the media. Natassa loves kids, Greece, coffee & nice people. Also cherries, apes, boeren, cooking & experts. No to Jeugdzorg, egoists, bonkers, dipshits & digital ID's. Proud Greek, Orthodox Christian and Mom of 2 Awesome Big Boys, she is sadly handicapped.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.